Een Indonesisch
maaltje
Wij zijn sinds een paar maanden bezig om zoveel mogelijk plastic
te mijden. Dit is een leuke sport, waarbij blijkt dat je best een hoop
mogelijkheden hebt om het gebruik van plastic terug te dringen. Maar dit gaat
niet vanzelf. Je moet er best voor doen. Gisteren hebben we bijvoorbeeld een shampoo
blok gekocht. Dus geen plastic shampoofles meer.
Een aantal favoriete broodsmeersels van Maza
zitten ook in plastic verpakt. Ik ben daarom zelf broodbeleg gaan maken, die ik
dan in hergebruik bakjes/glazen verpakking kan opslaan. Hierover binnenkort
meer.
Ik dacht dus ook, ik ga jullie een plasticvrij recept
beschrijven vandaag. Dat valt echter niet mee. Het blijkt dat de rawitjes, de
limoenbladeren en de kemirienoten toch in plastic verpakt zitten. We zijn op de
goede weg, maar tips van jullie blijven dus welkom.
Aan de titel en eerste ingrediënten hebben jullie gezien dat
het over een Indonesische maaltijd gaat. Een van onze favoriete keukens. De
groenten hebben we gekocht bij onze biologische kraam op de markt, Villa Sterrebos. Dan heb je in ieder
geval groenten zonder plastic verpakking.
Het recept van deze keer is een Sajoer Lodeh met Sambal Teloor
Eitjes en Basmatirijst. Het is voor twee personen en als je overhoudt, eet je
dat lekker de volgende dag op.
Sajoer Lodeh
1 koolrabi
1 winterwortel
250 gr boontjes
1 ui
1 teentje knoflook
½ rawit peper
1 pakje Aroy D kokosnoot melk 150 mL
1 vingerkootje gember
1 blaadje laurier
1 blokje groentebouillon
Zonnebloemolie
Sambal Goreng Telor Eitjes
3 eieren
1 ui
1 teentje knoflook
1 vingerkootje gember
½ rawit peper (of meer wanneer je pittiger wilt)
4 kemirienoten
2 limoenblaadjes
5 eetlepels zoete ketjap (bijv. Healthy
boy brand)
Zonnebloemolie
Eventueel zout naar smaak
200-250 g Basmatirijst
En wanneer je dit lekker vindt- een bosje verse koriander om
te garneren.
Kook de basmatirijst volgens de verpakking (wij gebruiken
hiervoor sinds een aantal jaar een rijstkoker- ideaal keukenhulpmiddel). Kook
de eieren hard, laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Sajoer Lodeh
Maak de winterpeen schoon (dunschiller, wassen) en snijd die
in dunne plakjes. Haal van de boontjes de puntjes eraf en snijd ze doormidden.
Haal de buitenkant/schil van de koolrabi af en snijd die in kleine dobbelsteenblokjes.
Snijd de ui, gember, knoflook en de ½ rawit fijn. Bak dit
mengsel in een wok of hapjespan ca. 5 minuten glazig in de zonnebloemolie. Voeg
de winterpeen en de blokjes koolrabi toe. Voeg zoveel water toe dat de groenten
onderstaan, breng aan de kook. Voeg het laurierblaadje en het bouillonblokje toe.
Laat met een deksel op de pan ca. 4 minuten koken. Voeg hierna de boontjes toe en
laat het geheel nog eens 6 minuten koken. Voeg hierna de kokosmelk toe en laat
nog twee minuten staan
Sambal Goreng Telor Eitjes
Snijd de ui, gember, knoflook, kemirienoten en de ½ rawit
fijn. Bak dit in de zonnebloemolie ca. 5 minuten glazig. Voeg de zoete ketjap en
de limoenblaadjes toe en warm even lekker door. Halveer de hardgekookte eieren,
leg ze in een passende schaal en verspreid hierover de saus.
Serveer samen met de basmatirijst en de Sajoer Lodeh in een diep
bord. Knip de koriander fijn en voeg toe. Smakelijk!
No comments:
Post a Comment