Sunday, January 26, 2020


Venkel uit de grillpan met witte limabonen in tomatensaus met salade

Hijgt de griep je in je nek? Een koude adem vol bacillen? Collega’s die net niet ziek genoeg zijn om thuis te blijven en nog even een aantal mensen aansteken voordat ze zelf door de hoeven gaan? Het hoort bij dit jaargetijde. Een griepprik zal je zeggen, maar dit biedt geenszins een garantie voor een koortsvrije winter. Ach ja, denk maar zo het gaat ook weer over. 
Deze week zag ik nog een interessante TED talk over het geheim van langer leven. Hierin werd duidelijk dat de griepprik ook niet het eerste is waar je aan zou moeten denken wanneer je honderd of meer jaar wilt worden. Sociale cohesie wel, waarschijnlijk gepaard met een mediterraan eetpatroon.
En met af en toe met een waterig zonnetje lijkt het wel of het voorjaar alweer in aantocht is en krijg je soms al een mediterraan gevoel.
Dus tijd voor een lekkere maaltijd met zuidelijke invloeden. Of we er langer door leven? Misschien als je hem samen met vrienden gaat eten? Pas dan wel de hoeveelheden  aan, want dit recept gaat uit van twee.


Nodig
1 flinke venkelknol (of twee kleine)
1 pot Limabonen 500g
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70g)
1 ui
Half glaasje rode wijn voor de tomatensaus
2 knoflookteentjes (1 voor de tomatensaus en een kleintje voor de dressing)
1 takje tijm (of een schepje Provençaalse/Italiaanse kruiden)
100 g veldsla
8 kleine tomaatjes
Klein handje pijnboompitjes
100 g feta
Een theelepel honing voor de dressing van de salade
Yoghurt (twee /drie eetlepels)
Olijfolie
Zout / kruidenbouillonblokje

Snijd de ui fijn en bak die in een pan glazig op een matig vuur in de olijfolie. Voeg na ca 4-5 minuten de geplette/ fijngesneden knoflook toe en bak even mee. Blus het af met de rode wijn. Voeg wat zout of een half kruidenbouillon blokje toe. Voeg de tomatenpuree toe en het takje tijm of de gedroogde kruiden. Voeg wat water toe, wanneer de tomatensaus nog te dik is. Haal de bonen uit de pot, spoel ze af en voeg ze toe aan de tomatensaus. Warm door op een laag vuur.
Snijd de venkel in dunne plakken. Zet ondertussen de grillpan op het vuur en warm die stevig op. Voeg olijfolie toe. Bak de venkel op de grillpan tot de plakken hier en daar bruinen. Voeg zout naar smaak toe.
Rooster de pijnboompitjes in een droge pan (blijf hierbij, niet te bruin laten worden!!). Was en droog de veldsla (slacentrifuge). Snijd de kleine tomaatjes in tweeën of vieren. Doe de veldsla in een schaal, voeg de tomaatjes en de pijnboompitjes toe. Snijd de feta in kleine blokjes en voeg die toe aan de salade. Maak een dressing van de honing (mogelijk eerst even vloeibaar maken – in magnetron) en de yoghurt. Voeg hieraan een half teentje geplette en fijngesneden knoflook toe. Voeg de dressing toe aan de salade.
Schep de verschillende onderdelen op een bord en geniet, misschien op de achtergrond nog een muziekje van Paolo Conte om het helemaal af te maken.

No comments:

Post a Comment