Het begon een jaar geleden. In eerste instantie kreeg Josee
het advies geen varkensvlees meer te eten, dit om een telkens terugkerende
blaasontsteking een halt toe te roepen. Dat was even een streep door de
rekening van ons potentieel aan lekkere maaltijden. Spaghetti carbonara, de
lekkere tomaten prei roomsaus met spek en vele andere dingen die we tot dan toe
met veel plezier aten. Wat als we meteen het roer radicaal omgooiden?
Een uitdaging voor een kok. En dat is precies waar ik wel
plezier in heb. Even weg van de gebaande paden, een nieuw begin met een nieuwe
set aan standaard maaltijden? Zou dat lukken?
Eerst maar even het resultaat van volledig het varkensvlees
uit het menu te bannen. Sinds die tijd heeft Josee geen blaasontsteking meer
gehad. Is er een directe relatie? Je gaat er sterk in geloven. Nu lezen we steeds
meer berichten van de relatie tussen ontstekingen en het eten van varkensvlees.
Wetenschappelijk bewezen? Niet erg belangrijk, wanneer je al een jaar geen
blaasontsteking meer hebt gehad.
Om jullie mee te nemen in onze keukenreis naar het minder
eten van vlees zullen we met regelmaat prettige recepten posten die bij ons in
het menu zitten. Ter inspiratie. Om jullie te vertellen waar wij tegenaan zijn gelopen.
En om jullie deelgenoot te maken van het plezier in het koken van lekkere
maaltijden, een hobby van mij. Tevens maken we er een dubbel project van. Josee
zal namelijk de recepten voorzien van tekeningen om het geheel te verlevendigen
en verduidelijken.
We beginnen met een heerlijk aangepast recept uit onze
vleestijd. We hebben gemerkt dat hier de vegetarische slager speckjes prima als
vervanger kunnen dienen. Lekkere basis voor een avondje Aikido training (of
andere sporten natuurlijk).
Benodigdheden voor 2 personen:
200-250 g pasta – ikzelf prefereer vlindertjes of penne (Josee
spaghetti)
4 tomaten (alternatief- gepelde tomaten uit blik/ tomaten
puree)
2 dunne prei
1 groentebouillon blokje
Peper naar smaak
Zout (voor pasta water)
Room (slagroom/kookroom)
Parmezaanse kaas / Grana padano
Olijfolie
Vegetarische gerookte speckjes (Vegetarische slager)
Zet water voor de pasta op. Voeg wanneer het water begint op
te warmen voldoende zout toe.
Kook de pasta volgens de aangegeven kooktijd (al dente!),
zet na drie minuten koken de pan van het vuur (vuur uit). Wanneer de
eindkooktijd is bereikt, giet de pasta af in een vergiet.
Snijdt ondertussen de prei in dunne ringen was het eventuele
zand eruit. Geef met een mesje een kruis in de tomaten en leg de tomaten een
tijdje in kokend (gekookt) water. Ontvel hierna de tomaten (het velletje laat
nu makkelijk los, start bij het kruisje dat je hebt gemaakt). Snijd de tomaten fijn.
Zet een ruime pan (hapjespan-waaraan je straks de pasta kunt
toevoegen) op het vuur en voeg olijfolie toe. Bak hierin de vegetarische
speckjes. Haal de speckjes uit de pan (voeg eventueel wat olijfolie toe. Bak nu
de preiringen in de olijfolie, voeg na ca. 4 minuten de tomaten toe. Verkruimel
hierin het bouillonblokje. Warm lekker door. Voeg de room en peper naar smaak
toe. Voeg de speckjes en de gekookte pasta toe en roer alles op het vuur nog even
lekker door.
Schep de pasta op de borden en voeg versgeraspte kaas toe.
Smakelijk!
No comments:
Post a Comment