Thursday, January 9, 2020


Wat als we nu eens geen vlees meer zouden eten?

Het begon een jaar geleden. In eerste instantie kreeg Josee het advies geen varkensvlees meer te eten, dit om een telkens terugkerende blaasontsteking een halt toe te roepen. Dat was even een streep door de rekening van ons potentieel aan lekkere maaltijden. Spaghetti carbonara, de lekkere tomaten prei roomsaus met spek en vele andere dingen die we tot dan toe met veel plezier aten. Wat als we meteen het roer radicaal omgooiden?
Een uitdaging voor een kok. En dat is precies waar ik wel plezier in heb. Even weg van de gebaande paden, een nieuw begin met een nieuwe set aan standaard maaltijden? Zou dat lukken?
Eerst maar even het resultaat van volledig het varkensvlees uit het menu te bannen. Sinds die tijd heeft Josee geen blaasontsteking meer gehad. Is er een directe relatie? Je gaat er sterk in geloven. Nu lezen we steeds meer berichten van de relatie tussen ontstekingen en het eten van varkensvlees. Wetenschappelijk bewezen? Niet erg belangrijk, wanneer je al een jaar geen blaasontsteking meer hebt gehad. 
Om jullie mee te nemen in onze keukenreis naar het minder eten van vlees zullen we met regelmaat prettige recepten posten die bij ons in het menu zitten. Ter inspiratie. Om jullie  te vertellen waar wij tegenaan zijn gelopen. En om jullie deelgenoot te maken van het plezier in het koken van lekkere maaltijden, een hobby van mij. Tevens maken we er een dubbel project van. Josee zal namelijk de recepten voorzien van tekeningen om het geheel te verlevendigen en verduidelijken.
We beginnen met een heerlijk aangepast recept uit onze vleestijd. We hebben gemerkt dat hier de vegetarische slager speckjes prima als vervanger kunnen dienen. Lekkere basis voor een avondje Aikido training (of andere sporten natuurlijk).
Benodigdheden voor 2 personen:

200-250 g pasta – ikzelf prefereer vlindertjes of penne (Josee spaghetti)
4 tomaten (alternatief- gepelde tomaten uit blik/ tomaten puree)
2 dunne prei
1 groentebouillon blokje  
Peper naar smaak
Zout (voor pasta water)
Room (slagroom/kookroom)
Parmezaanse kaas / Grana padano
Olijfolie
Vegetarische gerookte speckjes  (Vegetarische slager)

Zet water voor de pasta op. Voeg wanneer het water begint op te warmen voldoende zout toe.
Kook de pasta volgens de aangegeven kooktijd (al dente!), zet na drie minuten koken de pan van het vuur (vuur uit). Wanneer de eindkooktijd is bereikt, giet de pasta af in een vergiet.
Snijdt ondertussen de prei in dunne ringen was het eventuele zand eruit. Geef met een mesje een kruis in de tomaten en leg de tomaten een tijdje in kokend (gekookt) water. Ontvel hierna de tomaten (het velletje laat nu makkelijk los, start bij het kruisje dat je hebt gemaakt). Snijd de tomaten fijn.
Zet een ruime pan (hapjespan-waaraan je straks de pasta kunt toevoegen) op het vuur en voeg olijfolie toe. Bak hierin de vegetarische speckjes. Haal de speckjes uit de pan (voeg eventueel wat olijfolie toe. Bak nu de preiringen in de olijfolie, voeg na ca. 4 minuten de tomaten toe. Verkruimel hierin het bouillonblokje. Warm lekker door. Voeg de room en peper naar smaak toe. Voeg de speckjes en de gekookte pasta toe en roer alles op het vuur nog even lekker door.
Schep de pasta op de borden en voeg versgeraspte kaas toe.
Smakelijk!No comments:

Post a Comment