Sunday, January 12, 2020



Oosterse stamppot peen en uien met groenteballetjes in pindasaus.

De instantpot is hot. In ieder geval wanneer je wat food-twitteraars volgt. Dus voldoende aanleiding om eens na te gaan wat dat ding allemaal kan. Dit bleek niet misselijk te zijn. Zo zijn er op YouTube allerlei filmpjes te zien van gebruikers die hoog opgeven van dit apparaat. Dus waarom heb ik ‘m nog niet? De voordelen zouden vooral blijken bij het op stoom brengen van gerechten met draadjesvlees en bij het maken van verschillende soepen. Nu zijn we net bezig met de overstap naar minder vlees, dus dat kan geen argument zijn om hem aan te schaffen. Verder komt rijst er geweldig uit en kun je er gemakkelijk allerlei peulvruchten mee garen. Waar deed mij dit aan denken?? Ja zo’n zelfde apparaat hebben we gewoon in de keuken staan, zonder de fancy elektronische instelmogelijkheden. Onze snelkookpan, die we al zo’n ruim dertig jaar in ons bezit hebben. Een aantal jaar geleden hebben we deze pan na een recept van Onno Kleyn in de Volkskrant weer volledig omarmd. Misschien heb je zelf ook nog wel zo’n pan ergens staan, of kan je hem van een oude tante of oom uit de inboedel redden en hem een nieuw leven geven. Ook in ons nieuwe vleesarme tijdperk voldoet deze pan nog prima, we zullen hier met regelmaat wat recepten gaan posten. Dus vandaag een recept waarvoor we deze pan gebruiken. Voor alle duidelijkheid, mocht je dus wel voor de instant pot zijn gevallen, die kan je hiervoor dus ook gebruiken.
Het recept gaat uit van het samen in een pot maken van een peen en uien stamppot. De echte culi’s zullen zeggen dat je de aardappelen en de uien en peen gescheiden moet koken. Dit is dan ook geen hoogwaardig culinair gerecht, maar wel verdomd lekker. Volgens ons is de bron hiervan een Allerhande van heel lang geleden (ere wie ere toekomt).

Benodigdheden:
Voor de stamppot
2 winterpenen
3 uien
Ca 750 g aardappelen
1 zakje Conimex bamimix (of stel je eigen mix samen- link)

Voor de groenteballetjes in pindasaus:
1 bakje groenteballetjes
2 flinke scheppen biologische pindakaas
1 kleine ui
1 knoflookteen
1 Pepertje (afhankelijk van de scherpte Rawit/ Spaanse peper of eventueel sambal)
Zoete ketjap (bijv. Healthy boy brand sweet soy sauce)
Optioneel: citroensap
Zonnebloem olie om in te bakken
Water om de saus op juiste dikte te brengen
Zout naar smaak

Snijd de winterpeen in plakjes en de uien in schijven/plakjes. Ik gebruik hiervoor onze braun keukenmachine, maar je kan natuurlijk ook gesneden groenten kopen (alhoewel ik het idee heb dat de smaken beter tot hun recht komen wanneer je zelf snijdt). Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Breng alles over in de snelkookpan (of eventueel gescheiden pannen wanneer dit de voorkeur heeft of je geen instantpot of snelkookpan hebt). Voeg voldoende water toe (ca. 200-250 mL) en breng de pan op druk. Kook ca 7,5 minuten op druk en laat de druk hierna af. Giet het restant water af en maak (met een deel) het pakje mix aan.
Voeg de kruidenmix toe aan de snelkookpan en stamp alles tot een lekkere consistentie.

Maak ondertussen de groenteballetjes in pindasaus.
Snipper hiervoor de ui, en bak die ca 5 minuten glazig in zonnebloemolie. Snipper de knoflook (ik plet hem met m’n mes, haal dan de schil er af en snipper ‘m dan fijn). Snijd de peper fijn (verwijder eventueel zaadjes, wanneer je het niet te heet wilt maken). Voeg de knoflook en de peper toe aan de ui en bak even mee. Voeg de lepels pindakaas toe, zout naar smaak en breng de saus op smaak/kleur met de soya saus en eventueel wat citroensap). Voeg water toe (niet te veel in eerste instantie, je kan altijd nog water toevoegen). Warm goed door toe bijna kokend en roer regelmatig. Voeg wanneer de saus te dik is nog water toe. Voeg wanneer de saus goed is de groenteballetjes toe en warm door.

Serveer de stamppot met de balletjes in pindasaus en val aan.
Smakelijk.



No comments:

Post a Comment