Lekkers voor op brood.
Wat doe je dan op je brood wanneer je geen vlees meer eet?
Herkenbare vraag? Nu is het wel zo dat de mensen tegenwoordig minder brood gaan
eten, maar toch. Ik neem nog dagelijks een aantal biologische boterhammen mee
om lekker tussen de middag op te peuzelen.
Vandaag een tweetal lekkere broodsmeersels die je prima zelf
kunt maken, als je tenminste een hakmolen/keukenmachine of iets vergelijkbaars
hebt.
Dit scheelt in ieder geval plastic verpakking waarin de
meeste broodsmeersels in de supermarkt verpakt zitten. En geeft de mogelijkheid
je biologische boterhammen te besmeren met heerlijke zelfgemaakte spullen. Die
je dan natuurlijk meeneemt in een herbruikbare broodtrommel.
Bietensmeersel
1 rode biet, gekookt
1 teentje knoflook
50 g pistachenoten
1 flinke theelepel mierikswortel
Biologische (griekse) yoghurt
Zout naar smaak
Ontvel de biet en snijd deze in vieren. Breng de biet over
in keukenmachine/hakmolen. Voeg de pistachenoten en de knoflookteen (zonder
vel) toe en snijd het geheel fijn. Voeg de yoghurt en de mierikswortel toe en
meng dit tot een mooie gladde massa, voeg zout naar smaak toe.
En wauw, wat ziet dat er fantastisch uit op brood- en het
smaakt ook geweldig.
Notenpasta
250 g notenmengsel
Zout naar smaak
Zonnebloemolie
Koop op de markt een favoriet notenmengsel. Wij nemen onze
eigen bakjes mee, die gewoon worden vol geschept op de markt. Scheelt ook weer
verpakkingsmateriaal.
Breng het notenmengsel en zout naar smaak over in de
keukenmachine. Hak hierin het notenmengsel fijn (hou je van pasta met stukjes
noot, hou dan een gedeelte achter en voeg die pas toe wanneer je ook de
zonnebloemolie gaat toevoegen). Voeg steeds een beetje zonnebloemolie toe en
hak/meng verder tot een mooie pasta ontstaat.
Je kunt natuurlijk ook lekker variëren met verschillende
kruiden (bijvoorbeeld een pepertje), maar zelf vind ik de iets gezouten het
lekkerste. Op brood kun je natuurlijk ook gewoon sambal over de pindakaas
smeren.
Bewaar beide smeersels in een bakje/pot in de koelkast.
En met betrekking tot de notenpasta weet ik zeker dat je
nooit meer gewone pindakaas op je brood gaat doen.
No comments:
Post a Comment