Sunday, February 23, 2020


Jollof- Een feestgerecht

Het is een feestweek. Niet vanwege carnaval, want daar heb ik niet zoveel mee. Maar Luc heeft zijn master bul in BioMolecular Science opgehaald. Even de trotse ouders uitgehangen. Was leuk om mee te maken en hij kreeg een hele mooie persoonlijke speech van zijn begeleider. Het was een feestelijke dag, waarbij we lekker hebben geluncht bij het Land van Kokanje en ’s avonds een biertje hebben gepakt en gedineerd bij Dokjard.
Vandaag nog naar de platenbeurs in Zwolle geweest. Wat een bijzondere wereld is dat. De IJsselhal vol met mensen die allemaal in bakken vinyl aan het zoeken zijn naar zaken om de collectie aan te vullen. Een beetje terug naar vroeger, waarbij het vooral weer heerlijk is om die mooie grote hoezen te zien.
Een feestweek dus, waarbij een feestgerecht past. Jollof, een Afrikaans gerecht dat vooral in grote hoeveelheden op feestelijke aangelegenheden wordt geserveerd. We gaan hier uit van een bescheiden portie voor ca 2 personen.



Nodig
Ca. 200-250 g gare afgekoelde rijst
3 ontvelde tomaten (even inkruisen en in kokend water leggen ca 3 minuten totdat het vel loskomt) in kleine blokjes
1 halve (afhankelijk van de grootte) winterpeen in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij fijngesneden (even de bovenste laag met de harde draden wegsnijden met een dunschiller)
2 kleine uien fijngesnipperd
2 teentjes knoflook
1 kopje doperwten (uit vriezer)
1 blikje tomatenpuree- 70g
1 pepertje fijngesneden
1 kruidenbouillonblokje fijn verkruimeld
1 (halve) eetlepel kerrie
1 Laurierblaadje
Olijfolie om in te bakken

Verhit de olijfolie in de pan voeg de blokjes winterpeen toe. Laat die even lekker aanfruiten en voeg vervolgens de uien toe. Laat die glazig worden en doe daarna de knoflook, het pepertje en de bleekselderij erbij. Bak dit allemaal lekker door. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit mee (tip van een bloglezer die erg goed uitpakt).
Voeg de kerrie en de kruidenbouillon toe en bak die ook even mee en voeg daarna de blokjes tomaat en het laurierblaadje toe. Laat het vocht van de tomaten een beetje verdampen en voeg achtereenvolgens de doperwten en daarna de rijst toe. Bak de rijst mee.
En dan natuurlijk eten. Wanneer je wat meer pit wilt, kun je natuurlijk Sriracha toevoegen (volgens kenners wel die met de haan gebruiken!).
Hoeveelheden zijn natuurlijk aan te passen wanneer er meer eters bijkomen (groot feest). Voor de vleesliefhebbers is dit gerecht uit te breiden met gekruide kippenpootjes. Wij doen het met een lekkere komkommersalade.


No comments:

Post a Comment