Zuurkool- vol vitamine C voor de weerstand in deze Coronatijden.
Vandaag de eerste zondag na een week lang thuiswerken vanwege
de Corona-quarantaine. Het valt me niet helemaal mee. Ik kan me prima vermaken
met het werk, maar mis de sociale interactie met collega’s. Wel hebben we regelmatig
telefonisch contact, maar dit is toch anders wanneer je zo spontaan een bak
koffie met elkaar pakt en bijpraat. Ik betrap me erop af en toe volledig op te
gaan in het werk. Voor de concentratie pakt het dus wel goed uit. Ik moet
ervoor zorgen bewust een pauze in te lassen. Dit gaat toch vrij aardig. Ik ga
dan even planken, gitaarpingelen of een koffie pakken.
We hebben deze week ook een eerste Corona geval onder de
collega’s. Dit geeft een behoorlijke druk op de noodorganisatie en houdt in dat
er druk wordt getelefoneerd. Na zo’n hectische periode werkt ook een
kwartiertje mediteren- even helemaal niets- erg goed.
Tussen de middag ga ik geregeld een pittige wandeling maken.
In de natuur is het behoorlijk druk, met alle vogels die bezig zijn met
partners zoeken en nesten bouwen. Verder staan de bomen op uitbotten. Ook goed
te zien dat niet alles tot stilstand is gekomen.
Ik denk ook dat het in deze tijd goed is om gezond te eten.
Deze keer een recept van een basis zuurkoolstamppot. Bij mij komt de zuurkool
uit eigen vat. Die had ik al een week of acht geleden gemaakt en de zuurkool is
momenteel dus prima op smaak.
Sinds we geen vlees meer eten, zijn we terughoudend geweest met
het maken van dit gerecht omdat wij een echte rookworst toch het lekkerst vinden.
De vega varianten konden ons niet bekoren, totdat we laatst de versie van de
vegetarische slager hebben uitgeprobeerd. Dit is een prima vegetarisch
alternatief voor een echte rookworst.
Nodig
300 g zuurkool uit t (eigen) vat
Ca. 750 g aardappelen, geschild en ik blokjes gekookt
Peper uit de molen
Boter
Room
Vegetarische rookworst van de vegetarische slager
Optioneel- mosterd
Verwarm de zuurkool in de magnetron. Maak een puree van de aardappelen
door die te stampen met room, boter en peper.
Roer hier de zuurkool doorheen tot een mooie homogene massa.
Warm de rookworst in een pannetje met water tot net aan de
kook.
Serveer op een bord met wat mosterd erbij en smullen maar.
Sterkte de komende week/weken, in deze moeilijke corona-tijden.
Houd genoeg afstand van elkaar (min. 1.5 m) en blijf zoveel mogelijk binnen.
Dit om de druk op ons zorgsysteem zo laag mogelijk te houden. Samen moeten we dit
kunnen.
Voor de liefhebbers ook nog de aanwijzingen om zelf zuurkool
te maken:
Nodig
1 kg Witte kool
20 g fijn zeezout
2 theelepels jeneverbessen
2 tl zwarte peperkorrels
1 tl karwijzaad
Verwijder een aantal buitenste bladeren van de kool en houd
die apart. Snijd de witte kool in vieren, verwijder de stronk en snijd hem in ragfijne
reepjes. Meng de kool met de kruiden. Laat de kool ca 10-15 minuten staan. Inmiddels
komt er al wat vocht uit de kool. Breng de kool met het vocht over in de zuurkoolpot
en druk de kool aan (bijv. met een schone wijnfles). Zorg dat de kool onder water
staat, voeg hiervoor eventueel wat water toe. Leg de apart gehouden buitenste
bladeren op de kool en verzwaar dit met bijvoorbeeld de zuurkoolstenen (zie ook
link bij zuurkoolpot). Zet de pot weg bij kamertemperatuur, na een week of zes
heb je dan heerlijke zuurkool (door fermentatie). Je kan het fermentatieproces
remmen door de pot bij een lagere temperatuur weg te zetten (bijvoorbeeld in
kelder of garage).
Je kunt natuurlijk variëren met de kruiden die je gebruikt.
Zelf heb ik al eens Spaanse pepers gebruikt voor een heerlijke pittige
zuurkool.
No comments:
Post a Comment