Sunday, March 8, 2020


Paddo’s in de rijst- Paddenstoelen risotto

Vandaag een lekker vol gerecht, dat kan prima na een weekje dat in het teken stond van de run in Haren met twee vrienden. Dat hield in dat ik lekker wat pastagerechten at, zoals bijvoorbeeld deze, om koolhydraten te stapelen. Het lopen ging hierdoor (?) erg goed en het was ook nog eens heerlijk weer. Er stond een verwarmend zonnetje en er was weinig wind, echt zo’n dag waarop het voorjaar op de deur aan het kloppen is.
Straks nog lekker even uitlopen tegen de spiervermoeidheid en dan vanavond als beloning een calorierijk risottogerecht met paddenstoelen.
Waarschijnlijk heeft dit gerecht zijn oorsprong ergens in Noord-Italië. Bijzonder dat dit gebied nu vrijwel volledig van de buitenwereld wordt afgesloten vanwege het Corona virus dat daar behoorlijk huishoudt. Vreemd te bedenken dat, nu het voorjaar zich zo nadrukkelijk aandient, een belangrijke wielerklassieker als Milaan San Remo niet doorgaat. Jammer maar dat weerhoudt ons niet om in ieder geval lekker te eten.

 Nodig voor 2 personen:
100-150 g verse paddenstoelen mix
Een handvol platte fijngehakte peterselie
250 gr Risottorijst
Ca. 25-30 g versgeraspte Parmezaanse kaas
1 flinke Ui, gesnipperd
Rasp van een biologische citroenschil
Provençaalse/Italiaanse kruiden
1 glas witte wijn
1 Bospaddenstoelen bouillonblokje + ca 600 ml kokend water
Ca. 20 g Roomboter
Voor de liefhebber een gepocheerd eitje
Olijfolie om in te bakken
Peper

Bereiding:
Maak een bouillon door het blokje op te lossen in 600 ml kokend water.
Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en bak deze in olijfolie in een grill/platte bakpan totdat deze zacht zijn en voeg dan de peterselie toe. Haal de pan van het vuur.

Bak ondertussen de ui glazig in olijfolie (ca. 5 min). Voeg de rijst toe en bak even mee, zorg dat alle rijstkorrels lekker door de olijfolie zijn gegaan. Voeg de witte wijn toe en laat de rijst het vocht opnemen. Voorkom aanbakken. Voeg de Provençaalse kruiden en een beetje bouillon toe en roer goed. Wanneer de bouillon bijna geheel is opgenomen, voeg je weer een beetje toe. Herhaal dit steeds (beetje bij beetje) tot alle bouillon is verwerkt.
Roer dan de kaas, de citroenschil, de paddenstoelen en de roomboter erdoor.

Maak een gepocheerd eitje. Mijn favoriete manier is door in een plastic zakje eerst wat olijfolie te doen (goed de olie over het oppervlak verspreiden) en hier een eitje in te breken. Houd dit plastic zakje 3 minuten in kokend water en je hebt een perfect gepocheerd eitje.

Schep de risotto op het bord, maak een kuiltje in het midden en leg hierin het eitje. Doe wat versgemalen peper over het eitje en de risotto. Lekker met een veldsla met tomaten en geroosterde pijnboompitten en een balsamicoazijn dressing (dressing 1 azijn : 3 olijfolie goed roeren).

Dit gerecht gaat sprankelen door de geraspte citroenschil en wordt hemels door het eitje aan te snijden, het eigeel over de risotto te laten lopen en dan snel op te eten natuurlijk.
Over hemels gesproken, we hebben gisteren tijdens het internationaal filmfestival in Assen de film Amazing Grace met Aretha Franklin gezien. Wat een film en wat een stem!



No comments:

Post a Comment