Sunday, February 23, 2020


Jollof- Een feestgerecht

Het is een feestweek. Niet vanwege carnaval, want daar heb ik niet zoveel mee. Maar Luc heeft zijn master bul in BioMolecular Science opgehaald. Even de trotse ouders uitgehangen. Was leuk om mee te maken en hij kreeg een hele mooie persoonlijke speech van zijn begeleider. Het was een feestelijke dag, waarbij we lekker hebben geluncht bij het Land van Kokanje en ’s avonds een biertje hebben gepakt en gedineerd bij Dokjard.
Vandaag nog naar de platenbeurs in Zwolle geweest. Wat een bijzondere wereld is dat. De IJsselhal vol met mensen die allemaal in bakken vinyl aan het zoeken zijn naar zaken om de collectie aan te vullen. Een beetje terug naar vroeger, waarbij het vooral weer heerlijk is om die mooie grote hoezen te zien.
Een feestweek dus, waarbij een feestgerecht past. Jollof, een Afrikaans gerecht dat vooral in grote hoeveelheden op feestelijke aangelegenheden wordt geserveerd. We gaan hier uit van een bescheiden portie voor ca 2 personen.



Nodig
Ca. 200-250 g gare afgekoelde rijst
3 ontvelde tomaten (even inkruisen en in kokend water leggen ca 3 minuten totdat het vel loskomt) in kleine blokjes
1 halve (afhankelijk van de grootte) winterpeen in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij fijngesneden (even de bovenste laag met de harde draden wegsnijden met een dunschiller)
2 kleine uien fijngesnipperd
2 teentjes knoflook
1 kopje doperwten (uit vriezer)
1 blikje tomatenpuree- 70g
1 pepertje fijngesneden
1 kruidenbouillonblokje fijn verkruimeld
1 (halve) eetlepel kerrie
1 Laurierblaadje
Olijfolie om in te bakken

Verhit de olijfolie in de pan voeg de blokjes winterpeen toe. Laat die even lekker aanfruiten en voeg vervolgens de uien toe. Laat die glazig worden en doe daarna de knoflook, het pepertje en de bleekselderij erbij. Bak dit allemaal lekker door. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit mee (tip van een bloglezer die erg goed uitpakt).
Voeg de kerrie en de kruidenbouillon toe en bak die ook even mee en voeg daarna de blokjes tomaat en het laurierblaadje toe. Laat het vocht van de tomaten een beetje verdampen en voeg achtereenvolgens de doperwten en daarna de rijst toe. Bak de rijst mee.
En dan natuurlijk eten. Wanneer je wat meer pit wilt, kun je natuurlijk Sriracha toevoegen (volgens kenners wel die met de haan gebruiken!).
Hoeveelheden zijn natuurlijk aan te passen wanneer er meer eters bijkomen (groot feest). Voor de vleesliefhebbers is dit gerecht uit te breiden met gekruide kippenpootjes. Wij doen het met een lekkere komkommersalade.


Sunday, February 16, 2020


Broodje Bloemkool

Deze week een heerlijke voorstelling gezien van Steefde Jong, Sisi Boy. Over dat je mag zijn wie je bent en dat je vooral gaat nastreven waar je goed in bent en gelukkig van wordt. Een mooi gegeven wat op een bijzondere wijze wordt uitgewerkt. De moeite waard om te gaan zien en ondergaan.
Deze keer gaan we het hebben over een broodje bloemkool. Bijna eigenlijk een bloemkool die niet wil zijn wie hij eigenlijk is. Voor niet directe bloemkool liefhebbers misschien juist daarom een recept dat zal aanslaan. Een broodje bloemkool. Als in een spannende film hadden we deze week al foto’s van het resultaat gepost op Facebook en Instagram en daar als cliffhanger geschreven dat we nu het recept beschrijven. Hierop hebben we al leuke en geïnteresseerde reacties ontvangen. 



Nodig:
1 Bloemkool
4 Blaadjes bladerdeeg (of meer bij een grotere bloemkool)
Genoeg Komijnekaas om de bloemkool te bekleden
1 Ei
Bakpapier

Verwijder de bladeren van de bloemkool. Kook de bloemkool in zijn geheel in ca 10 minuten gaar. Haal de bloemkool uit de pan en laat hem in een vergiet uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Voeg de bladerdeegblaadjes samen tot een bal en rol deze uit op een met bloem bestoven aanrechtblad. Maak hem zo groot dat hij de bloemkool geheel kan inpakken.
Bekleed de bloemkool met de komijnekaas plakken. Pak de bloemkool met het bladerdeeg in. Breng de ingepakte bloemkool over op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
Klop een ei los in een kommetje en strijk het ei over het bladerdeeg. Zet de bakplaat in de oven en bak het broodje mooi bruin (ca. 10 minuten).
Breng het broodje bloemkool over in een schaal, naar tafel en onder bewonderende oeh’s en ah’s aansnijden. En daarna lekker eten.
Een mooie groene of komkommersalade past hier prima bij.



Sunday, February 9, 2020


Lekkers op brood deel 2

 

Deze weken bezig met het instuderen van Alison van Elvis Costello op gitaar. Een mooi nummer, met een grote hoeveelheid barré akkoorden. Een goede oefening voor je hand en pols en erg leuk om met zo’n nummer uit mijn jeugd bezig te zijn. Het vordert goed. Over mijn jeugd gesproken, vroeger werkte ik in mijn vrije tijd bij Albert Heijn. Ik ben daar ooit begonnen op de broodafdeling. Daar verkochten we Allinson broden; zo zong het lied van Elvis regelmatig door mijn hoofd wanneer ik weer zo’n brood verkocht. Beter dan die achtergrond diarree die de gehele dag op stond- om de mensen op hun gemak te stellen en tot koop aan te zetten.
Dit alles als aanzet voor een volgende versie broodbeleg. Deze keer een tomaten-paprika smeersel. Gemaakt van zongedroogde tomaten en gegrilde paprika uit een pot. Zelf paprika roosteren op een vuurtje kan natuurlijk ook, maar dit lijkt me wel leuk om te doen wanneer de BBQ weer naar buiten kan.

Nodig:
Ca 70 g zongedroogde tomaten op olijfolie uit een pot
Ca 150 g geroosterde en ontvelde paprika uit een pot
Ongeveer 75 g Feta
Ongeveer 20 g pijnboompitten
Zout
Een aantal druppels piri-piri / tabasco

Rooster de pijnboompitten in een platte pan. Even bijblijven, want ze mogen niet te donker worden.
Spoel de paprika’s af en breng die over met de zongedroogde tomaten in een keukenmachine/hakmolen. Voeg de pijnboompitten, de feta, het zout en de piri-piri toe. Snijd/hak alles fijn tot een smeersel. Breng dit over in een potje en bewaar in de koelkast. Lekker op geroosterde boterhammen.

Sunday, February 2, 2020


Lekkers voor op brood.

Wat doe je dan op je brood wanneer je geen vlees meer eet? Herkenbare vraag? Nu is het wel zo dat de mensen tegenwoordig minder brood gaan eten, maar toch. Ik neem nog dagelijks een aantal biologische boterhammen mee om lekker tussen de middag op te peuzelen.
Vandaag een tweetal lekkere broodsmeersels die je prima zelf kunt maken, als je tenminste een hakmolen/keukenmachine of iets vergelijkbaars hebt.
Dit scheelt in ieder geval plastic verpakking waarin de meeste broodsmeersels in de supermarkt verpakt zitten. En geeft de mogelijkheid je biologische boterhammen te besmeren met heerlijke zelfgemaakte spullen. Die je dan natuurlijk meeneemt in een herbruikbare broodtrommel.

Bietensmeersel
1 rode biet, gekookt
1 teentje knoflook
50 g pistachenoten
1 flinke theelepel mierikswortel
Biologische (griekse) yoghurt
Zout naar smaak

Ontvel de biet en snijd deze in vieren. Breng de biet over in keukenmachine/hakmolen. Voeg de pistachenoten en de knoflookteen (zonder vel) toe en snijd het geheel fijn. Voeg de yoghurt en de mierikswortel toe en meng dit tot een mooie gladde massa, voeg zout naar smaak toe.
En wauw, wat ziet dat er fantastisch uit op brood- en het smaakt ook geweldig.

Notenpasta
250 g notenmengsel
Zout naar smaak
Zonnebloemolie

Koop op de markt een favoriet notenmengsel. Wij nemen onze eigen bakjes mee, die gewoon worden vol geschept op de markt. Scheelt ook weer verpakkingsmateriaal.
Breng het notenmengsel en zout naar smaak over in de keukenmachine. Hak hierin het notenmengsel fijn (hou je van pasta met stukjes noot, hou dan een gedeelte achter en voeg die pas toe wanneer je ook de zonnebloemolie gaat toevoegen). Voeg steeds een beetje zonnebloemolie toe en hak/meng verder tot een mooie pasta ontstaat.
Je kunt natuurlijk ook lekker variëren met verschillende kruiden (bijvoorbeeld een pepertje), maar zelf vind ik de iets gezouten het lekkerste. Op brood kun je natuurlijk ook gewoon sambal over de pindakaas smeren.

Bewaar beide smeersels in een bakje/pot in de koelkast.
En met betrekking tot de notenpasta weet ik zeker dat je nooit meer gewone pindakaas op je brood gaat doen. 

Sunday, January 26, 2020


Venkel uit de grillpan met witte limabonen in tomatensaus met salade

Hijgt de griep je in je nek? Een koude adem vol bacillen? Collega’s die net niet ziek genoeg zijn om thuis te blijven en nog even een aantal mensen aansteken voordat ze zelf door de hoeven gaan? Het hoort bij dit jaargetijde. Een griepprik zal je zeggen, maar dit biedt geenszins een garantie voor een koortsvrije winter. Ach ja, denk maar zo het gaat ook weer over. 
Deze week zag ik nog een interessante TED talk over het geheim van langer leven. Hierin werd duidelijk dat de griepprik ook niet het eerste is waar je aan zou moeten denken wanneer je honderd of meer jaar wilt worden. Sociale cohesie wel, waarschijnlijk gepaard met een mediterraan eetpatroon.
En met af en toe met een waterig zonnetje lijkt het wel of het voorjaar alweer in aantocht is en krijg je soms al een mediterraan gevoel.
Dus tijd voor een lekkere maaltijd met zuidelijke invloeden. Of we er langer door leven? Misschien als je hem samen met vrienden gaat eten? Pas dan wel de hoeveelheden  aan, want dit recept gaat uit van twee.


Nodig
1 flinke venkelknol (of twee kleine)
1 pot Limabonen 500g
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70g)
1 ui
Half glaasje rode wijn voor de tomatensaus
2 knoflookteentjes (1 voor de tomatensaus en een kleintje voor de dressing)
1 takje tijm (of een schepje Provençaalse/Italiaanse kruiden)
100 g veldsla
8 kleine tomaatjes
Klein handje pijnboompitjes
100 g feta
Een theelepel honing voor de dressing van de salade
Yoghurt (twee /drie eetlepels)
Olijfolie
Zout / kruidenbouillonblokje

Snijd de ui fijn en bak die in een pan glazig op een matig vuur in de olijfolie. Voeg na ca 4-5 minuten de geplette/ fijngesneden knoflook toe en bak even mee. Blus het af met de rode wijn. Voeg wat zout of een half kruidenbouillon blokje toe. Voeg de tomatenpuree toe en het takje tijm of de gedroogde kruiden. Voeg wat water toe, wanneer de tomatensaus nog te dik is. Haal de bonen uit de pot, spoel ze af en voeg ze toe aan de tomatensaus. Warm door op een laag vuur.
Snijd de venkel in dunne plakken. Zet ondertussen de grillpan op het vuur en warm die stevig op. Voeg olijfolie toe. Bak de venkel op de grillpan tot de plakken hier en daar bruinen. Voeg zout naar smaak toe.
Rooster de pijnboompitjes in een droge pan (blijf hierbij, niet te bruin laten worden!!). Was en droog de veldsla (slacentrifuge). Snijd de kleine tomaatjes in tweeën of vieren. Doe de veldsla in een schaal, voeg de tomaatjes en de pijnboompitjes toe. Snijd de feta in kleine blokjes en voeg die toe aan de salade. Maak een dressing van de honing (mogelijk eerst even vloeibaar maken – in magnetron) en de yoghurt. Voeg hieraan een half teentje geplette en fijngesneden knoflook toe. Voeg de dressing toe aan de salade.
Schep de verschillende onderdelen op een bord en geniet, misschien op de achtergrond nog een muziekje van Paolo Conte om het helemaal af te maken.

Sunday, January 19, 2020


Een Indonesisch maaltje

Wij zijn sinds een paar maanden bezig om zoveel mogelijk plastic te mijden. Dit is een leuke sport, waarbij blijkt dat je best een hoop mogelijkheden hebt om het gebruik van plastic terug te dringen. Maar dit gaat niet vanzelf. Je moet er best voor doen. Gisteren hebben we bijvoorbeeld een shampoo blok gekocht. Dus geen plastic shampoofles meer.
Een aantal favoriete broodsmeersels van Maza zitten ook in plastic verpakt. Ik ben daarom zelf broodbeleg gaan maken, die ik dan in hergebruik bakjes/glazen verpakking kan opslaan. Hierover binnenkort meer.
Ik dacht dus ook, ik ga jullie een plasticvrij recept beschrijven vandaag. Dat valt echter niet mee. Het blijkt dat de rawitjes, de limoenbladeren en de kemirienoten toch in plastic verpakt zitten. We zijn op de goede weg, maar tips van jullie blijven dus welkom.
Aan de titel en eerste ingrediënten hebben jullie gezien dat het over een Indonesische maaltijd gaat. Een van onze favoriete keukens. De groenten hebben we gekocht bij onze biologische kraam op de markt, Villa Sterrebos. Dan heb je in ieder geval groenten zonder plastic verpakking.
Het recept van deze keer is een Sajoer Lodeh met Sambal Teloor Eitjes en Basmatirijst. Het is voor twee personen en als je overhoudt, eet je dat lekker de volgende dag op.

Sajoer Lodeh
1 koolrabi
1 winterwortel
250 gr boontjes
1 ui
1 teentje knoflook
½ rawit peper
1 pakje Aroy D kokosnoot melk 150 mL
1 vingerkootje gember
1 blaadje laurier
1 blokje groentebouillon
Zonnebloemolie

Sambal Goreng Telor Eitjes
3 eieren
1 ui
1 teentje knoflook
1 vingerkootje gember
½ rawit peper (of meer wanneer je pittiger wilt)
4 kemirienoten
2 limoenblaadjes
5 eetlepels zoete ketjap (bijv. Healthy boy brand)
Zonnebloemolie
Eventueel zout naar smaak

200-250 g Basmatirijst

En wanneer je dit lekker vindt- een bosje verse koriander om te garneren.

Kook de basmatirijst volgens de verpakking (wij gebruiken hiervoor sinds een aantal jaar een rijstkoker- ideaal keukenhulpmiddel). Kook de eieren hard, laat ze schrikken in koud water en pel ze.

Sajoer Lodeh
Maak de winterpeen schoon (dunschiller, wassen) en snijd die in dunne plakjes. Haal van de boontjes de puntjes eraf en snijd ze doormidden. Haal de buitenkant/schil van de koolrabi af en snijd die in kleine dobbelsteenblokjes.
Snijd de ui, gember, knoflook en de ½ rawit fijn. Bak dit mengsel in een wok of hapjespan ca. 5 minuten glazig in de zonnebloemolie. Voeg de winterpeen en de blokjes koolrabi toe. Voeg zoveel water toe dat de groenten onderstaan, breng aan de kook. Voeg het laurierblaadje en het bouillonblokje toe. Laat met een deksel op de pan ca. 4 minuten koken. Voeg hierna de boontjes toe en laat het geheel nog eens 6 minuten koken. Voeg hierna de kokosmelk toe en laat nog twee minuten staan

Sambal Goreng Telor Eitjes
Snijd de ui, gember, knoflook, kemirienoten en de ½ rawit fijn. Bak dit in de zonnebloemolie ca. 5 minuten glazig. Voeg de zoete ketjap en de limoenblaadjes toe en warm even lekker door. Halveer de hardgekookte eieren, leg ze in een passende schaal en verspreid hierover de saus.

Serveer samen met de basmatirijst en de Sajoer Lodeh in een diep bord. Knip de koriander fijn en voeg toe. Smakelijk!



Sunday, January 12, 2020



Oosterse stamppot peen en uien met groenteballetjes in pindasaus.

De instantpot is hot. In ieder geval wanneer je wat food-twitteraars volgt. Dus voldoende aanleiding om eens na te gaan wat dat ding allemaal kan. Dit bleek niet misselijk te zijn. Zo zijn er op YouTube allerlei filmpjes te zien van gebruikers die hoog opgeven van dit apparaat. Dus waarom heb ik ‘m nog niet? De voordelen zouden vooral blijken bij het op stoom brengen van gerechten met draadjesvlees en bij het maken van verschillende soepen. Nu zijn we net bezig met de overstap naar minder vlees, dus dat kan geen argument zijn om hem aan te schaffen. Verder komt rijst er geweldig uit en kun je er gemakkelijk allerlei peulvruchten mee garen. Waar deed mij dit aan denken?? Ja zo’n zelfde apparaat hebben we gewoon in de keuken staan, zonder de fancy elektronische instelmogelijkheden. Onze snelkookpan, die we al zo’n ruim dertig jaar in ons bezit hebben. Een aantal jaar geleden hebben we deze pan na een recept van Onno Kleyn in de Volkskrant weer volledig omarmd. Misschien heb je zelf ook nog wel zo’n pan ergens staan, of kan je hem van een oude tante of oom uit de inboedel redden en hem een nieuw leven geven. Ook in ons nieuwe vleesarme tijdperk voldoet deze pan nog prima, we zullen hier met regelmaat wat recepten gaan posten. Dus vandaag een recept waarvoor we deze pan gebruiken. Voor alle duidelijkheid, mocht je dus wel voor de instant pot zijn gevallen, die kan je hiervoor dus ook gebruiken.
Het recept gaat uit van het samen in een pot maken van een peen en uien stamppot. De echte culi’s zullen zeggen dat je de aardappelen en de uien en peen gescheiden moet koken. Dit is dan ook geen hoogwaardig culinair gerecht, maar wel verdomd lekker. Volgens ons is de bron hiervan een Allerhande van heel lang geleden (ere wie ere toekomt).

Benodigdheden:
Voor de stamppot
2 winterpenen
3 uien
Ca 750 g aardappelen
1 zakje Conimex bamimix (of stel je eigen mix samen- link)

Voor de groenteballetjes in pindasaus:
1 bakje groenteballetjes
2 flinke scheppen biologische pindakaas
1 kleine ui
1 knoflookteen
1 Pepertje (afhankelijk van de scherpte Rawit/ Spaanse peper of eventueel sambal)
Zoete ketjap (bijv. Healthy boy brand sweet soy sauce)
Optioneel: citroensap
Zonnebloem olie om in te bakken
Water om de saus op juiste dikte te brengen
Zout naar smaak

Snijd de winterpeen in plakjes en de uien in schijven/plakjes. Ik gebruik hiervoor onze braun keukenmachine, maar je kan natuurlijk ook gesneden groenten kopen (alhoewel ik het idee heb dat de smaken beter tot hun recht komen wanneer je zelf snijdt). Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Breng alles over in de snelkookpan (of eventueel gescheiden pannen wanneer dit de voorkeur heeft of je geen instantpot of snelkookpan hebt). Voeg voldoende water toe (ca. 200-250 mL) en breng de pan op druk. Kook ca 7,5 minuten op druk en laat de druk hierna af. Giet het restant water af en maak (met een deel) het pakje mix aan.
Voeg de kruidenmix toe aan de snelkookpan en stamp alles tot een lekkere consistentie.

Maak ondertussen de groenteballetjes in pindasaus.
Snipper hiervoor de ui, en bak die ca 5 minuten glazig in zonnebloemolie. Snipper de knoflook (ik plet hem met m’n mes, haal dan de schil er af en snipper ‘m dan fijn). Snijd de peper fijn (verwijder eventueel zaadjes, wanneer je het niet te heet wilt maken). Voeg de knoflook en de peper toe aan de ui en bak even mee. Voeg de lepels pindakaas toe, zout naar smaak en breng de saus op smaak/kleur met de soya saus en eventueel wat citroensap). Voeg water toe (niet te veel in eerste instantie, je kan altijd nog water toevoegen). Warm goed door toe bijna kokend en roer regelmatig. Voeg wanneer de saus te dik is nog water toe. Voeg wanneer de saus goed is de groenteballetjes toe en warm door.

Serveer de stamppot met de balletjes in pindasaus en val aan.
Smakelijk.